Sterker dan haat - Uitgeverij Madelief

Sterker dan haat

Geplaatst op: in de categorie: Blog

Mijn moederhart huilt. Ook. Net als het hart van vele moeders met mij. Net als het moederhart van Claudia Emmen. De dame die zich in een open brief wendt tot meneer Rutten met de logische vraag om bescherming. Ik voel met haar mee. Ik begrijp haar angst voor het misschien wel onafwendbare.
Maar beste mevrouw Emmen, dan schrik ik toch echt van uw woorden? Want ook al voel ik net als u de angst voor het gevaar dat zo op de loer ligt en zou ik op de momenten dat zulk nieuws mijn geloof in het goede van de mensheid vermorzelt, met mijn kinderen diep onder de dekens willen kruipen, nooit zal ik de angst voelen voor een hele bevolkingsgroep of geloofsgemeenschap.
Misschien is de gedachtegang logisch voor u. Ziet u al deze terroristen als extreme moslims. Denkt u dat iedere moslim de westerse samenleving haat en het kwaad toewenst. Ik vraag me dan af of u ooit de moeite heeft genomen uw angst te lijf te gaan door met moslims in gesprek te gaan. Heeft u ze gevraagd hoe ze het leven in Nederland vinden? Ik denk het eigenlijk niet… Weet u wat ik denk? Ik denk dat de moederharten van alle moeders huilen . Ook, misschien juist wel, de moederharten van moslim moeders.
Wat een vreselijk gevoel moet het zijn wanneer je kind wordt gewantrouwd, zelfs gehaat om zijn of haar geloof. Dat jouw kind moet boeten omdat iemand dit geloof misbruikt om terreurdaden te plegen.
Er kwamen veel moslims om in Nice. Er kwamen veel moslims om bij alle aanslagen. Deze slachtoffers hebben ook moeders. Moeders die een bericht krijgen waardoor hun harten stoppen met kloppen. Voor altijd.
Stelt u zich voor dat uw dochter zou worden uitgescholden omdat het bijvoorbeeld blond haar en blauwe ogen heeft? Klinkt dat als onzin? Waarom?
Kent u Andres Breivik nog? Die normaal uitziende meneer met blond haar en blauwe ogen? Stond er op zijn voorhoofd geschreven dat hij een monster is?
En gingen daarna in Europa alle mannen met blond haar en blauwe ogen de straat op om de samenleving te laten weten dat zij afstand namen van deze gruweldaad, gepleegd door een persoon? Nee… Maar dat verwachtte ook niemand.
Natuurlijk begrijp ik dat het menselijk is om personen in hokjes te stoppen omdat dat de wereld enigszins begrijpelijk maakt. Maar in de echte wereld herken je boeven helaas niet aan zwart-wit gestreepte pakjes en monsters niet aan klauwen en duivels gelach.
Engelachtig uitziende meisjes kunnen krengen zijn en een bozig kijkend oud mannetje de grootste grapjas die je ooit in je leven hebt ontmoet. Dat ervaar je alleen door te communiceren. Door een stap dichter naar elkaar toe te zetten.
Lieve moeder, ik ben net zo bang als u. Maar ik leer mijn kinderen hun gezonde verstand te gebruiken en mensen te respecteren als individu. Hokjes denken kan niet voorkomen wat er zich op dit moment afspeelt in de wereld. Het kan alleen maar meer leed veroorzaken omdat we elkaar niet meer durven aan te kijken en aan te spreken. Ik hoop zo dat u uw brief schreef vanuit uw eerste, rauwe emotie. Ik hoop dat u uw dochter een open blik op de wereld gunt.
Als moeder hebben wij de toekomst misschien wel een beetje in onze handen. Wij bepalen voor een deel hoeveel angst en hoeveel vertrouwen onze kinderen voelen. Een belangrijk gedeelte van de basis ligt bij ons.
Laten wij als moeders onze handen ineenslaan en onze liefde inzetten voor een vernieuwde basis van liefde, kracht en vertrouwen.
Laat het op onze voorhoofden dan wel geschreven staan: Ik ben moeder en ik ben sterker dan haat.

Nog geen reacties

4">

Laatste blogberichten

  • 10 April
  • Gedachteloos..
  • Sterker dan haat
  • Muziek is gevaarlijk
  • Schoolmeisje

Contact

Uitgeverij Madelief
Enschede

E-mail: info@uitgeverijmadelief.nl
Telefoon: 053 - 432 01 36
KvK Nr: 08175778
Bank: 135607760